COOLPLAY Филми и предавания
    COOL PLAY Гледай където и да си
    92
    Преглеждания

    Споделено с Кали 07.08.2013

    България е една от най-старите държави в Европа, средище на славянската писменост и култура, важен мост между Изтока и Запада. Историята показва, че тя е достойна страна и българите трябва да сe гордеят с това. Гости на "Споделено с Кали" са създателите на информационен сайт за българска история Иван Кънчев, Марио Мишев, Йордан Субев и Мартин Стаматов . Студентите  признаха, че родителите им са настроени критично към дейността им извън университета, но се стараят да ги подкрепят в тяхното начинание. Първоначално младежите са създали фейсбук група, тъй като им трябвало време да съберат средства и да направят екипа за сайта. В него потребителите могат да проверят всичко, свързано с историята на България, което ги интересува. Интересното е, че има специална рубрика наречена "Моите деди", в която хората пращат личните си истории и тези да предците си. Проектът им бързо набира популярност и към днешна дата, сайтът има около 5 хил. уникални посещения на ден. В предаването създателите на сайта представиха новата си инициатива, за която събират средства. Идеята им е под всяка табела на улиците в центъра на София да поставят надпис, който дава информация коя е историческата личност, какво е направила, както и запомнящ се цитат. Мечтата им е скоро да поставят такива табели в цяла София, но за целта трябва да съберат още средства. ”История се прави с дела. След 20 г. искам да пише в нея, че през 2015 г. свърши една тежка криза за България и всички българи започнаха нов живот", каза Йордан. В историята ще пише каквото си напишем ние, допълни Иван. ”Историята е жива и ние сме тези, които я пишем, създаваме и предаваме на идващите поколения. Внимавайте в постъпките си, защото това ще бъде записано и ще бъде част от нашето минало. Така, че е по-хубаво да имаме светло минало, за да имаме светло бъдеще", добави в заключение  водещата Кали.

    104
    Преглеждания

    Споделено с Кали 06.08.2013

    Всяка възраст има своето очарование, във всяка възраст жената може да да се чувства пълноценна и ангажирана. Това доказаха гостенките на "Споделено с Кали" от хумористичната формация Rap Idol.Чаровните дами с млад дух са прехвърлили 70-те, но са много по-социално ангажирани от повечето българки. Някои от тях са имали тежката съдба да загубят съпрузите си, но са успели да съхранят своята вяра в доброто и се чувстват щастливи с децата и внуците си. Смятат, че хората в третата възраст са за завиждане, тъй като не всеки доживява до нея. И твърдят, че очарованието й се крие в свободата да вършат всичко онова, което им доставя удоволствие.

    96
    Преглеждания

    Споделено с Кали 05.08.2013

    Стволовите клетки са резервните части на нашия организъм. Това са универсални клетки, които организмът ни пази и които при необходимост могат да се превърнат във всякакъв вид клетка от нашето тяло, но най-вече в  клетките на кръвотворната ни система – това са левкоцитите, които се борят с инфекциите, еритроцитите, които носят кислорода и тромбоцити, които отговарят за кръвосъсирването. Доказа се, че стволовите клетки, които обичайно се намират в костния мозък, могат да се превръщат и в други видове клетки – мускулни, нервни и т.н.Заместването на липсващи или унищожени клетки със стволови и лечението на нелечими заболявания като инфаркт на миокарда, травми на гръбнака, ракови заболявания, левкози и лимфоми е реалност.Казват, че лечението със стволови клетки може да спаси стотици хиляди хора годишно само в България.  Повече за приложението на стволовите клетки в медицината научихме от д-р Мажена Панова, д-р Емил Филипов и директорът на МЦ Вили Пеева.Гост в "Споделено с Кали" беше и Христина Якимовска, която се е възползвала от възможността за извличане и съхранение на стволови клетки.

    136
    Преглеждания

    Споделено с Кали 02.08.2013

    Ивайло Аянски е нестинар, лечител и пророк. Със своите чудодейни способности той е помогнал на стотици хора да се излекуват от тежки болести или да се сдобият с рожба. Смята, че дарбата си е наследил от своята баба Росана – талантлива певица, славеща се със своята мъдрост. Хората изпитвали респект към нея, защото тя ги съветвала как да променят живота си към добро.Днес пред къщата на Ивайло в родопското село Стоманово непрекъснато има хора, които очакват помощ. Смята, че Родопите притежават божествена сила, а самата планина прилича на легнала на гръб жена, която ражда. Тук е живеел Орфей, тези места са обитавали и делфийските оракули. Не мога да контролирам това, което се случва с мен по време на транс, казва Ивайло, а науката няма логично обяснение. Нестинарските ритуали са снимани от чуждестранни телевизионни екипи. Веднъж немски учени се опитали да разбулят загадката, но останали още по-изумени. Те открили, че жаравата развива температура от 800 градуса по Целзий, а самият Ивайло не е имал пулс по време на ритуалното изпълнение. Пророкът успял да усети различни природни катаклизми, както и трагични събития като катастрофата край Бяла, при която загинаха 18 души. Усетил и земетресение в Атина минути преди труса. Не е склонен да прави предварителни предсказания за трагедии, за да не плаши хората. Твърди, че за да намерим пътя към себе си, трябва да се върнем към корените си и към традициите си. В предаването "Споделено с Кали" участваха и хора, на които Ивайло е помогнал. Атанас успял да надвие алкохолизма и да заживее отново пълноценно. Спомня си онзи период с ужас – тогава закусвал бутилка водка, а до вечерта изпивал всичко, до което се докопа. Така изминали 6 г., през които Атанас разрушил първия си брак. Негови близки го посъветвали да потърси помощ и дори го насочили към Ивайло. Когато двамата се срещнали, се оказало, че са приятели от студентските си години. Старата дружба не само, че се възродила, но укрепнала и вече е много по-зряла и качествена. Атанас вече е забравил пиянските си години, сега се наслаждава на чаша вино вечерно време, когато сяда на масата с новата си съпруга. А тъщата му Любка подкрепи думите му и заяви, че Ивайло е успял да я превърне от скептик в човек, който твърдо вярва в силата на духа. И с блеснали очи разказва, че синът й чакал рожба в продължение на 8 г. Само след един курбан с гореща молба към Бога Ивайло успял да промени съдбата на семейството му. Сега Любка се радва на двама палави внуци. 18-годишната Антония Димова пък разказа, че дължи появата си на бял свят именно на молбите, отправени от Ивайло. Стойка Симеонова сподели, че благодарение на лечителя от Стоманово е преборила тежък здравословен проблем.

    111
    Преглеждания

    Споделено с Кали 01.08.2013

    Елена Димитрова е единствената българка, страдаща от рядкото заболяване синдром на късото черво. От години момичето е орисано да не усеща нито вкуса на храната, нито на водата. Набавя си жизненоважните вещества само венозно. За целта е принудена денонощно да носи със себе си раница със спасителната система в нея. Болестта е отключена при стрес, когато Ели била последна година студентка. Той като е единствената българка с това заболяване, лекарите трудно назначили лечение. Днес тя е в списъка за трансплантации, като операцията ще бъде направена в Италия. И въпреки че е първа в листата, Ели продължава да чака вече 2 г. Тя призова хората да се информират повече за процеса на донорството. Важно е да се прави разлика между състоянието на кома и на мозъчна смърт. При втория случай няма шанс за пациента. Няма логика да се заравя в земята живот, призова Елена. Вместо това, един трупен донор може да спаси 8 човека, смята младото момиче. Във време на отчаяние нейна опора са приятелите й. Ася и Радомир са сред хората, които непрекъснато я подкрепят. Те се опитват да популяризират благородната идея чрез сайта bgdonor.com. В страната ни засега най-честите донори са роднини – обикновено родителите даряват органи за децата си. 3-годишната Радина е с трансплантиран черен дроб от баща й. А Петя спасява дъщеря си. В момента и майката, и детето се чувстват отлично.

    70
    Преглеждания

    Споделено с Кали 31.07.2013

     Животът на 54-годишният Венцислав Ласков е като на кино и филмът има happy end. Щастливата развръзка за страдалеца идва преди няколко месеца, когато животът го среща с членовете на групата "Сърцето на доброто". Венци е роден по времето на тоталитаризма, когато да имаш баща затворник, означава да си белязан за цял живот. Майка му отказва да се омъжи за любимия си, защото се страхува, че ще я уволнят от работа. Не се грижи и за детето, тъй като се срамува от него. Момчето учи до 8-и кл., а след това е напълно изоставено. Заради кражби и противообществени прояви го затварят в Трудово-възпитателно училище /ТВУ/. А историята с ученическата му любов Албена става основа за създаването на култовия български филм "Всичко е любов" с Иван Иванов. Момчето расте не само без родителски надзор, но и без никакви документи. Животът му се превръща в низ от престъпления, затвор и свобода, когато върши други престъпления.Преди година го сполетява най-голямото нещастие. Каруца премазва крака му. Болниците отказват да го приемат, тъй като нямал осигуровки, а на лекарите от Спешната помощ са единствените, които полагат грижи за него. Те го превързват и му дават обезболяващи.Не е за вярване, че бездомник с осакатен крак живее месеци наред на количка пред различните министерства и нито един чиновник не се спира да поговори с него. Първите, които проявили милосърдие към него, са членовете на групата "Сърцето на доброто". Те открили Венци, часове преди да му се случи най-лошото. Кракът му бил с тежка гангрена, част от месото било свалено, а в останалата пъплели мухи и червеи. Добротворците с помощта на социалните служби уредили постъпването му в болница и спешната операция. След това по график дежурили край леглото му. Днес хора като Добрин, Ирина и Вяра са неговите ангели спасители. Нещо повече – живее в дома на Добрин и вече не е сред онези хора, които презрително са наричани бездомници. "Сърцето на доброто" е организация, която помага на хората в нужда. Освен със средства и помощни материали нейните членове помагат и с добра дума. Така те вдъхнали надежда за живот на болна от детска церебрална парализа самотна жена, която била неподвижна и обитавала апартамент в пълна мизерия и смрад. Близо 2 г. несретницата не е излизала от дома си, не е проветрявала, а когато доброволците я посетили за първи път, трябвало да разчистват пердета от паяжина, за да достигнат до нея. Събрали бригада, почистили и дезинфекцирали и днес неподвижната жена е обградена от грижа и приятели. Светът щеше да е едно по-красиво място, ако имаше повече хора като вас, заяви водещата на "Споделено с Кали". Гостите обаче признаха, че има и такива, които спекулират с добротата им. И разказаха за случая на Северина и двете й деца, които имат силно късогледство. От организацията завели малките на лекар, купили им очила, а след това майката не им ги слагала да ги носят.

    76
    Преглеждания

    Споделено с Кали /30.07.2013

    Интернет все повече навлиза в бита на съвременния човек. Инициативни млади хора предлагат различни начини за облекчаване на ежедневието ни. Стоян Иринков заедно с трима свои приятели има сайт, който помага за решаването на проблеми по време на ремонт. Те осъществяват връзката между клиентите и строителните фирми, като печелят само от регистрацията на хората, предлагащи услугите. След ремонта клиентите дават мнение за това дали са доволни, така следващите потребители получат информация от първа ръка. В същото време майсторите се стараят, тъй като може да получат отрицателни отзиви и да загубят поръчки. Александър, Кристиян и Ивайло имат сайт, чрез който пазаруват хранителни продукти и напитки за своите клиенти. Потребителите се регистрират и избират от каталога всичко, което им е необходимо. След това получават пълната кошница пред вратата на дома си. Според гостите на Кали от услугата се възползват предимно млади хора, майки с деца или тези, които са заети и не могат да губят време в задръстванията. Евгения Маркова работи в сайт, който предлага он-лайн пазаруване на дрехи, обувки и аксесоари. По думите й, ако клиентът не хареса стоката, може да я върне. Кристияна Йоцова пък организира срещи между хора, които търсят сродни души. Дава се шанс на млади хора да се видят, да поговорят и да решат дали има привличане между тях.

    90
    Преглеждания

    Споделено с Кали /29.07.2013

    Какви деца попадат в единствения поправителен дом за непълнолетни в България  - в Бойчиновци и как работещите там се стремят да ресоциализират възпитаниците си, да повишат образователното им ниво, давайки им шанс за бъдеще, разказаха директорът на дома  Мими Цочева, директорът в училището към него Надя Цветкова и инспектор-педагогът Сашка Панайотова. В дома в Бойчиновци живеят около 70 момчета на възраст от 14 до 17 г., които са извършили  престъпления, наказуеми по Наказателния кодекс, т.е. от кражба, до убийство. Момичетата с подобни присъди са в поправителния дом към Сливенския затвор. Всъщност този тип институции са затвори  за непълнолетни, в който те остават до навършване на 18 г. Ако присъдата продължава след достигане на възрастта, биват преместени в затвор, а със специално разрешение на министъра на правосъдието, могат да останат в дома до 25-годишна възраст, ако учат или придобиват професионална квалификация. Мими Цочева уточни, че свижданията са разрешени по всяко време, но голяма част от децата са от разведени семейства или не познават един от родителите си. По думите й, ако човекът, излиза от дома, но попада пак при средата, която го е неглижирала и го е довела до това да тръгне по пътя на престъпленията, въздействието на работата, извършена с него по време на престоя му в институцията, отслабва. Най-честата причина децата да попадат в поправителния дом е, че е израснало с модел на поведение, в който проблемите се решават само с бой и пораствайки, те поддържат същата линия на поведение. Надя Цветкова, директор на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", обясни, че се случва често 14-годишни момчета да посещават първи клас, защото идват от семейства, живеещи на социални помощи и често принуждаващи децата си да крадат, вместо да ходят на училище. И трите дами бяха категорични, че децата променят поведението си като видят, че има и друг начин на отреагиране освен боя, а стремежът на всички, работещи в дома, е да направят така, че тръгвайки си, възпитаниците им да могат да организират живото си сами. Проблемът е, че им е нужна подкрепа, за да могат да го направят и трябва да се работи за създаването на центрове към общините, които да ги приютяват и да им помагат да стъпят на работа.

    85
    Преглеждания

    Споделено с Кали /25.07.2013

    На методът ин витро и на новата процедура, наречена ERA (Endometrial receptivity array) беше посветено "Споделено". Същността на иновативната технология е, че чрез нея след извършване на биопсия, се  определя с изключителна точност подходящият момент за извършване на трансфера на ембриони в матката при ин витро. Казано с други думи, търси се т.нар.  имплантационнен прозорец, в който...  

    78
    Преглеждания

    Споделено с Кали /24.07.2013

    Споделено с Кали /24.07.2013

    1 2 »
    Вход в сайта
    Търсене
    Последни коментари
    hello
    Аватар hristina hristina 17.04.2014 | 19:49
    good
    Аватар hristina hristina 16.04.2014 | 20:24
    Аватар toto toto 15.04.2014 | 07:51
    Аватар toto toto 15.04.2014 | 07:50
    online чат
     
    200
    Статистика
    Общо онлайн: 0
    Гости: 0
    Потребители: 0
    Анкета
    Боядисхте ли яйцата?
    Общо отговори: 20
    Приятели
    Създайте безплатен уеб сайт с oVo
    .